Pages Menu
Categories Menu

Posted on 8 Jun, 2011

Achtergrond Jan Rap

Achtergrond Jan Rap

Een opvangtehuis voor jongeren, waar de emoties soms hoog oplopen. Een buitenwereld die alles met argusogen gadeslaat. Dit is het decor van Jan Rap en zijn maat. Meeslepend sociaal theater uit de jaren zeventig, dat aan nog altijd actuele thema’s raakt.

De voorstelling (oorspronkelijk voor het eerst op de bühne in 1976) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Yvonne Keuls. Een bovendien doorleefd verhaal, want Yvonne Keuls heeft zelf destijds gewerkt in een opvangtehuis voor jongeren. Haar ervaringen hiermee liggen aan de basis van Jan Rap en zijn maat.

De hoofdpersonen in de beroemde sociale romans van Yvonne Keuls, waarin fictie en werkelijkheid een hechte eenheid vormen, zijn sterke figuren die in een ellendige situatie terecht zijn gekomen. Thema’s als leed en onmacht, angst en het grote gemis aan liefde, maar ook schuld en eigen verantwoordelijkheid worden met liefde behandeld. In de voorstelling staan twee vrouwen centraal: Emmy, de leidster van het opvangtehuis en Gemma, haar meest weerbarstige pupil. De spanningen tussen de staf en de opgevangen jongeren lopen steeds hoger op als het tehuis gesloten dreigt te worden. De strijd om aan dit noodlot te ontsnappen is de rode draad in Jan Rap. Een ontroerend en realistisch verslag van menselijke mislukkingen, falende instanties en blunderende teamleden. (bron: website Yvonne Keuls)